Bireysel Psikoterapi

Bireysel Psikoterapi Nedir?

Bireysel Psikoterapi Nedir?

Psikolojik danışmanlık, terapi ya da konuşma terapisi olarak da bilinen, danışan ve terapistin yüz yüze konuşma ve etkileşimine dayalı hizmete bireysel terapi denir. Terapi görüşmelerinde danışan, duygu, inanç ve davranışlarını seans odasında güvenli bir şekilde terapiste yansıtır. Terapist gözlemlediği bu verilerle, eğitimini aldığı terapi modeline göre çeşitli müdahalede bulunur.  Bireysel terapide amaç, danışanın yaşamında değiştirmek istediği tutum, davranış ve düşüncelerini hangi yolla elde edeceğini bulmaktır. Amaçladığı değişimlere ulaşmasında engelleri kaldırabilmek için terapistle bir çalışma programlanır.

Kimler Bireysel Psikoterapist Olur?

Bireysel psikoterapi eğitimi almış, psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman ya da sosyal hizmet uzmanı psikoterapi hizmeti verebilir. Henüz ülkemizde psikoterapi mesleği ile ilgili bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Sağlık bakanlığı bu konuda bir yönetmelik hazırlamış olup henüz uygulama yapılmamaktadır. Aile ve politikalar bakanlığı aile danışmanlığı yönetmeliği ile danışmanlık hizmetini yasal çerçeveye oturtmuştur. Ancak psikoterapi diğer gelişmiş ülkelerde bir meslek olarak kabul edilirken, ülkemizde farklı adlarla bu hizmet verilmektedir. Kimi yerde psikolojik danışmanlık, terapi, aile danışmanlığı, evlilik terapisi gibi isimlerle psikoterapi hizmeti verilmektedir.

Belli Başlı Bireysel Psikoterapiler

Dünyada 400’ ün üzerinde psikoterapi ekolü bulunmaktadır. Bu ekollerin teorik alt yapısı psikoloji kuramları ile desteklenmektedir. Bu sayfanın yazarı Klinik Psikolog Ali Bıçak, başlıca psikoterapi ekollerinin eğitimini tamamlamıştır. Kendisi, duygu odaklı psikoterapi, EMDR terapisi, hipnoz terapisi, kısa süreli dinamik psikoterapi, aktarım odaklı terapi, Masterson kişilik bozuklukları psikoterapisi, cinsel terapi ve evlilik terapisi alanında eğitimler almıştır.

Bireysel Psikoterapide Ele Alınan Sorunlar

Bireysel başvurularda çoğunlukla yaşamınızı zorlaştıran birçok problem ele alınmaktadır. Örneğin depresyon ve kaygı bozukluğu en sık başvuru alan sorunlardır. Bunun yanında, yeme bozukluğu, kilo problemleri, özgüven eksikliği, bağımlılık, korkular, öfke yönetimi, kıskançlık, aşırı üzüntü ve ayrılık acısı gibi sorunlar için terapiye başvurabilirsiniz.

Nerden Başlamalısınız?

Öncelikle bize telefon ya da mail yolu ile ulaşarak sorununuz hakkında kısa bir bilgi verebilirsiniz. Psikoterapide çalışabileceğimiz bir sorun olduğuna karar verilirse, seans için randevu planlanır. Yapacağımız ilk seansta, sizin probleminizi tam olarak anlamaya çalışırız. Seans odasında 45-50 dakikalık görüşmede, genel hatları ile hedeflerinize hangi terapi ekolü ile daha kolay ulaşacağımızı belirleriz. Bundan sonra son seansa kadar olanaklarınız kaç seans terapi mümkün kılarsa o kadar görüşme planlarız. Çoğunlukla seanslar haftada bir programlanır.

Yaşadığınız sorun ne olursa olsun bilgi almaktan çekinmeyin. Bizi arayın.

Klinik Psikolog-Psikoterapist Ali BIÇAK

 

 

Erken Boşalma Nedir?

Çiftler arasında uyumlu cinsel yaşamın yolları vardır. Uyum varsa, cinsel yaşam keyiflidir. Ancak her çift uyumlu …

EQ Duygusal Zeka

Duygusal Zekanın Gücünü Keşfedin

Zaman zaman televizyonlarda çok zeki insanlara rastlanır, onları tarif ederken de IQ seviyesi diye bir tanımdan bahsederler, …

cocuklarda cinsel istismar

Çocuklarda Cinsel İstismar

Günümüzde cinsel istismar ve çocuk istismarı üzerine birçok haberle karşılaşıyoruz. Toplumda tabu halini almış …